Jumaat, 17 Jun 2016

Diary Bulan Ramadhan

Assalamualaikum...

syukur alhamdulillah..sudah masuk ramadhan yang ke 12...

seronok je baca blog dan FB kengkawan.. memasing duk teruja share pic menu berbuka, resepi..x kurang juga pic berbuka di luar...

alhamdulillah.. moon pun teruja juga sebab ini adalah ramadhan pertama sebagai isteri...

duk sedia juadah untuk bersahur dan berbuka... terasa letih juga sebab seawal 4.15 am dah bangun..bersilat kat dapur... 

kalau masa bujang dulu..simple je... sahur oat 3 in 1 je... lps subuh sambung tdo balik..pkl 7.30 baru kuar g kerja...

sekarang ni x boleh laa gitu kan.. kena laa masak utk suami... walaupun moon sahur oat je... apa yg moon masak utk suami..bedal jugak... hahaha.. mmg x dak makna laaaa kiter nak kurussss melantak banyak ni....

lepas sahur dan kemas dapur.. terus siap2 nak g kerja... lepas subuh..terus drive ke KTM.. masuk dalam train baru ler bleh sambung tido... jadi laaa dapat 30 minit lelapkan mata...

time balik kerja plak... x boleh leka atau lewat... sampai rumah paling awal pun 6.30 pm

sampai umah... terus bersilat kat dapur... terkadang tu tengah azan maghrib.. mun masih memasak.. huhuhu

sempat jamah buah kurma dan air je laa.. 

nasib baiklah suami mun jenis balik lewat gak.. time azan tu baru sampai umah... dia pun join sama ler sempat minum air...

kalau suami balik awal... cepat ler sikit siap memasaknya...sebab dia akan tolong masakkan nasi dan sediakan bahan untuk memasak...

#syukur alhamdulillah dapat suami yg jenis rajin membantu... terkadang tu sempat juga dia bantu basuh baju..lipat baju..

kalau terawih tu... kekadang kesian kat suami.. nak buat full 20.. tapi kita larat sampai 8 je... dia layankan ajer... balik terawih pun bukannya terus rehat... dah kena prepare bahan nak masak utk sahur dan berbuka.. senang... x de laa terkejar2...

*sorry laa yerk... pic juadah berbuka 1 pun x ada.... sebab x sempat..hahaha...

@Kata Hatiku Berbicara@

apa-apa pun..syukur alhamdulillah... masih diberi kesempatan bertemu ramadhan... 

syukur alhamdulillah dapat laksanakan tanggungjawab dgn baik... 

syukur alhamdulillah diatas segala nikmat dari Nya... 


10 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

Salam ramadhan mun...
jap dh 12 hr kita posa...alhamdulillah
walau masih ber2...masak memasak ttp kena buat
walaupun penat tp hepi kan...

dear anies berkata...

slmt berpuasa mun

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sronok kan kak bila bershur sbg seorang isteri.. ehehe.. doakan yui lak tau =)

♥ aiNa yaZiD ♥ berkata...

Moon! Sama la kita.. Ramadhan pertama sebagai isteri. Huhuhu lepak jugak kena bersilat utk sahur n buka. Maklom la pengalaman pertama tu macam kelam kabut skit. Dulu masa bujang sahur n buka ala koboi je. Sekarang tak boleh la kan. Hihihi Alhamdulillah suami byk tlg..=)

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

nice sharing

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

selamat berpuasa

Rapunzel Cikilolo berkata...

selamat berpuasa moon.

fairus berkata...

Selamat berpuasa Moon.. Semoga Ramadhan tahun ini sama-sama kita dapat menambah amal ibadah..

CikPuan FiDa berkata...

selamat berpuasa dan menyambut hari raya aidilfitri kak mun..
kita pun xde berupdate lauk berbuka pun..
tak sempat kihkih..

Siqah Hussin berkata...

Syukur alhamdullilah untuk semuanya :)

Pertama kali sambut ramadhan dengan suami. Pastinya kelainan terasa kan. Tambah lagi part sahur tu. Hehe.

Seronok! 😍