Jumaat, 7 Oktober 2016

Jenjalan Kuantan & Kenduri Kawen di Raub

Assalamualaikum..

Alhamdulillah... buat kali kedua moon dapat berjalan ke Kuantan...

Pada hari sabtu lepas, moon dan husband saja bercuti ke Kuantan... dan lokasi penginapan kami dah tentu laa Kosma Boutique Hotel... kenapa pilih hotel ni?? sebab selesa dan masih baru.... lokasi juga sangat strategik sebab dekat dengan Teluk Cempedak... hanya memerlukan masa lebih kurang 10 minit je untuk ke sana... dan yg penting, nak parking kereta pun senang..depan hotel je...

alamak..maaf laa ye..moon lupa nak ambil gambar bilik hotel...huhuhu... 


sumber google
tapi mmg nampak sama dah dlm pic ni yer...
harag bilik pun bagi moon kira normal laa... harga yg berpatutan... masa ni bilik dah penuh.. moon dapat bilik Deluxe Room yg berharga RM110.00.. ruang lebih besar dari standard room.. ada peti ais, almari baju... 

kalau standard room x ada yer... 

Alamak..lupa nak citer.. Moon gerak dari Gombak seawal 8.30 pagi... tu pun moon tido kat umah adik..

malas nak gerak dari Mantin.. jauhhhh..huhu.. khamis malam tu, moon tido gombak.. pegi keje pun dari umah gombak je.. encik suami plak... masih MC.. so rileks laa beliau kat KL..hehehe

Sampai je Kuantan, moon terus check in (alhamdulillah..dpt check in awal sebab bilik dah kosong..dah siap kemas..) dalam pukul 12.30 plak kami keluar g cari kedai makan...

duk google... ada yg kata kedai makan Akob Patin House ni sedap.. makanya... dengan menggunakan Waze.. maka dapat laa kami makan kat situ...




Alhamdulillah... tidak mengecewakan kami suami isteri... masakan kampung mereka mmg sedap.. ikan patin pun sedap... siap letak label harga lagi kat lauk ikan patin... ada yg murah..ada yg mahal.. maka, tidak ler pelanggan komplen kan.... kedainya pun bersih je....

Selesai makan, maka pulanglah kami ke Hotel.. untuk berehat... dah kenyang kan... mmg mengantuk aje ler...

tapiiii.... kami x dpt nak lelapkan mata... sudahnya pukul 5 tu..kami terus ke Teluk Cempedak...

yeaayyyyyyy!! mandi laut!!!

haha..haruslah teruja... sebabnya kali ni encik suami boleh join sama... masa kat Pangkor Laut Resort haritu... x dapat nak mandi laut.. tangan masih bersimen... 





Setel berendam kat laut... maka..pulanglah kami ke hotel sekali lagi...

lepas maghrib, kami cari kedai makan plak... kami google..ada yg kata Ana Ikan Bakar Petai ni mmg sedap dan terbaik..... tapi...masa kami pergi... makkkk aiiiiiii... ramai giler org... penuh.. huhu

sedihnya.. x dpt nak try.. next time laa..kalau kami ke sana lagi nnt..InsyaAllah...

makanya... kami singgah ke Super Top... yang ni pun kami cari kat google gak... cuma kami x makan yg kat tepi pantai tu.. ni kami makan kat cawangan yg baru buka... tapi still dalam kawasan Tanjung Lumpur...

Alhamdulillah.. kami suami isteri berpuas hati makan kat sini....

menu kami malam tu Ikan Pari Bakar, Sotong goreng tepung dan Tomyam Campur... 

lauk yg paling sedap ialah sotong goreng tepung...mmg terbaikkk.... ikan pari bakar petai pun sedap..cuma kurang petainya... huhuhu...secoettt je dia bagi..huhu





Makanya...selepas kenyang...kembali ke hotel je laa... nak lepak pun x tau nak ke mana... x de yg menarik... lagipun dah nak pukul 10.00 malam... esok dah nak check out...

Ahad paginya...kami kembali mandi kat Teluk Cempedak.... tapi sebelum tu kami singgah sarapan pagi...aiseyy..lupa plak nama kedai... gambar pun x ambil..huhu

tahun lepas, kami pun makan kat tempat yg sama..memandangkan agak sukar dapat kedai makan yg buka pepagi.... makanannya mmg sedap2 belaka...

Pukul 12.00 plak kami check out... sebab nak terus gerak ke Raub.. ya ini laaa tujuan sebenar kami ke Pahang... sebenarnya nak menghadiri majlis perkahwinan rakan opis... disebabkan kat Raub ni x de tempat yg menarik... kami pilih ke Kuantan aje... 

nak naik ke Fraser Hill tu... moon x berani..sbb moon yg kena drive..suami x leh drive sgt..tangan yg bersimen haritu..masih bengkak... 



Tahniah buat Adila dan Azhar.... selamat pengantin baru kalian berdua... selamat menempuhi kehidupan berumahtangga... semoga dikurniakan anak yg soleh dan solehah....

Masa ni..kami lewat sampai... dalam pukul 2.30 kot... sempat juga berbual dgn mak pengantin... 
dapat telur pindang lagi youuuu... memang encik suami lerr org yg paling happy.... haha

dalam perjalanan balik ke KL.. encik suami bedal 2 biji telur pindang.... haha... kemain suka dia tau...

Kami selamat sampai ke KL pada jam 5.00 ptg... 

oh ye... percutian budget kami ni.... 

Minyak untuk pergi dan balik RM100.00
Hotel Kosma Boutique (2 hari 1 malam) RM110.00
Lunch-Akob Patin House RM35.00 (utk 2 org)-yg mahal tu sebab patin...
Dinner-Super Top RM45.00 (utk 2 org)
Sarapan- RM12.00

Total : RM 302.00

ni kalau ada yg nak buat bercuti ala ala budget mcm kami ni... boleh le jadikan sumber rujukan ye..hehehe

@Kata Hatiku Berbicara@

nextttt....... hmmmm tgh plan nak berjalan ke mana plak.. aritu dah bgtau kat encik suami..nak jenjalan kat Terengganu..sebabnya x pernah jenjalan sana lagi... ermmmm kena goda lebih ni..hahahaha..... 

1 ulasan:

Siqah Hussin berkata...

Menarik lah hotel tue. Nampak bilik cantik :)