Sabtu, 10 Mac 2018

HoneyMoon Cameron Highland

Assalamualaikum.. akhirnya dapat gak update blog.muahaha..lama nau tinggalkan blog ehhh... 

Al kisahnya... akhirnya dapat gak saya ajak husband pegi bercuti kat Cameron Highland.. yeaayyy...

dapat makan strawberryyyyyyy!! hehe

pada 2 Mac, seawal 6.30 pagi kami dah bersiap gerak keluar rumah. Breakfast kami kat RnR Tapah.

Kami sampai kat Cameron Highland jam 12.30.. terus ke Wan Alyasa Hotel untuk bertanya tentang bilik.. alhamdulilah.. rezeki kami dapat check in awal... husband plak terus bersiap ke masjid.. alhamdulillah juga sebab masjid dekat sangat dengan hotel.. jalan kaki je...

Untuk 1st day kami kat situ.. petangnya kami berjalan ke Muzium 5d Art yang terletak di Kea Farm.. muzium 5d art ni agak tersorok... huhu.. nak parking tu kena parking jauh.. kawasan situ agak bz sbb kawasan pasar kan.. 

tapi kami mmg x puas hati betul dgn staff Muzium Art 5d ni... naik hanggiiin dibuatnya.. berdiri kat kaunter..tunggu lama.. sbb xde org.. bila tanya pekerja lain sekitar situ..rupanya staff dia duduk kat kawasan dia jaga toilet.. masa duk tanya staff cina tu.. "nak masuk muzium ni bayar kat you ke?"

dia tanpa pandang kami...masih tengok tv.. terus ckp kasar "sorang 20 ringgit"

what the fishhhh! saya geram..terus diri depan dia..hadang x bagi tengok tv... 
pastu kami tanya la.. mana pintu masuk? boleh masuk belakang ni ke?

dia tetap jawab kasar.. masuk depan! saya dah angin terus sound.. kalau tak nak kerja. tak payah kerja. mengangkang la ko duk kat umah tgk tv! 

muka dia masam jee.. 

masa masuk dalam tu..mmg x de org langsung.. kami bergambar sepuas hati kami..kemain lama la duduk dalam tu kan.. sbb x de sape nak kaco pun.. 

sangat tak berpuas hati sbb lampu byk terbakar.. nak ambil gambar tu jadi x cantik... huhu..

ada lagi 1.. ada kesan sisa makanan dan ulat sampah yg dah kering kat satu sudut kami bergambar.langsung tak dibersihkan. tak ada kebersihan langsung! huh! 

bayar kemain mahal... x besar mana pun tempatnya.. puas hati lagi masa masuk muzium 3d art kat langkawi tu... sampai penat nak bergambar... yg kat cameron ni.... hampeh je... (dalam hati mmg menyesal masuk...) 

Selepas itu kami kononnya nak berjalan la ke Mardi.. tp tetiba plak hujan turun..jawabnya balik hotel dan rehat je ler.. hehe

malam tu kami dinner ke Restoran Taman Abang Steamboat and Grill.. not bad.. walaupun masa kami sampai tu baru pukul 8 dan walaupun orang ramai.. kami still dapat tempat duduk.. tak perlu tunggu lama..sebab restorannya mmg besar dan luas.. makanannya semua sedap2 


balik tu kami singgah pasar malam.. cuci mata je kat situ... 

Hari kedua plak.. kami sarapan pagi Nasi Lemak Sambal Strawberry... seriusssss sedap sgt....
walaupun kami datang jam 7.30 pagi.. tapi dah ramai orang..huhu.. 


seterusnya kami ke Ladang Teh Boh Plantation... huiii jalannya agak mencabar... tapi pemandangannya sangat awesome!!! subhanaAllah... cantik sangat view...
masa nak naik atas tu... hai laaa..rasa menyesal plak ajak husband ke sana...sebab kena naik bukit oitt..hahaha... bape kali berhenti kat atas tu.. sebab semput... nampak benarrr lama x exercise..kekeke


Lokasi kami seterusnya ke Big Red Farm Strawberry.. ini laaaa misi kami yg sebenar..kekekeke

opcos nak makan strawberry...

huiii masa ke sini..kami tak tau pun ada parking kat atas... beriya la kami parking kat bawah..maka mendaki bukit la kami.... huhhhhh semputttt...

bila dah sampai atas.. baru nampak rupanya ada byk tempat parking kat atas tu...muahahaha.. merungut sensorang weii... husband kiter tukang gelak aje... sbb dia suka tgk wifenya dapat exercise.. chiittt,.... hahaha


oh ye perasan tak dalam pic tu...ada tulis royal chateau... pic tu kami bergambar kat Smurf in Homestay.. saja jenjalan menyinggah situ...

tengah hari tu kami balik hotel rehat dlu...solat zohor & asar... pastu teruskan perjalanan kami ke Mardi...

sebab masa 1st day tu kami tak dapat singgah sebab hujan... tapi.... ptg tu masa kami jenjalan dalam tu.. hujan lebat gak..haha... maka terperangkaplah kami kat dalam... dalam keadaan hujan lebat dan sejukkkkkk.... 



Dinner plak... cadangnya nak makan laa kat de bamboo steamboat.... tapi sangat kecewaaaaa..sebabnya kemain ramai org.. siap beratur tunggu turn lagi...
agak tak berpuas hati disitu sebabnya banner kemain laa besar.. mcm tempatnya luas laa sgt kan.... tapi hampeh..kecik je pon.. hek eleeeh... sudahnya kami makan kat restoran lain... ( ku bayangkan besar laa cam restoran taman abg steamboat tu kan..huhu)

malam tu singgah pasar malam... nak makan strawberry coklat..sambil tu sempat jumpa dengan sahabat lama saya Ah CHin..ohh hoiii rindu sama amoi sorang ni... ada nak 5 tahun x jumpa kot..huhuhu.. kebetulan plak kami memasing bercuti kat cameron kan..dapat laa bertemu sekejap...



hari ketiga kami...sebelum berangkat pulang... husband ajak breakfast kat big red strawberry sekali lagi... katanya nak sarap scone..sedappppp... maka jadi laa kami customer yg pertama sampai... 

wife nyerrrr dah tentu laaaa kemain happy... weeee...... sebab dapat melantak strawberry lagi..muahaha.. 

lepas breakfast, balik hotel dan kemas beg pakaian... maka bermula laa perjalanan pulang kami...

tapi sebelum tu sempat kami singgah kea farm sekejap.. beli strawberry lagi..muahaha..
makan aje lerrr kejenyerr huhuhu.... selagi boleh makan kan.. husband kata.. "makan le selagi nak.. dah turun nnt x leh nak mengidam dah"

kannnn... dah turun mana nak dapat strawberry cicah coklat dah.. 


@Kata Hatiku Berbicara@

Syukur alhamdulillah..dapat gak ke cameron sekali lagi..setelah hampir 15 tahun x naik... bagi husband pula.. ni kali pertama beliau ke cameron...

untuk jadual, lokasi berjalan dan penginapan..semua mun yg uruskan... husband tukang bayar & tukang drive jer..kekekeke... 

untuk husband>>> tq so much abang..... melayan kerenah wife..sudi ambil cuti 2 hari. dapat luangkan masa 72 jam (3 hari) berkepit jeee berdua... selagi kami masih berdua kan....


6 ulasan:

Siqah Hussin berkata...

Paling pantang jugak bagi Siqah kalau pergi sesuatu tempat dan staf tak friendly. Rasa nak marah je. Dah nama kerja as customer service kenalah selalu berhemah dan senyum kan..

TQ sebab cakap Muzium 5D Cameron tak best. Takdelah beriya nak masuk kalau ke sana nanti. LAst time ke Cameron, tak wujud lagi muzium nie.

Qhaifa Nur berkata...

Jgn kata Mun..akak pun hangin dgn bdk cina tuuu...sabor ajalahh

Kak Nur dh lama x naik cameron...last naik pun 4 thn lps huhu
Sedapnya nasi lemak sambal stoberi tu...tergodaaa

Hans berkata...

haihhh
tak lama lah jawabnya budak tu kerja kalau semua customer dia layan macam tu

Juls Julie80 berkata...

terus potong mood kalo pegi tempat yang dpt layanan macam tu... geram jer kannn

MisDiarios berkata...

seronoknyaaaa nnti kite pun nak bawak mak jenjalan sni.. :D
follow sini #1682

Siti Yang Menaip berkata...

itulaa dia Nasi Lemak Sambal Stroberi yang viral. okay kalo sedap nanti terlajak Cameron bolehla cuba =)