Jumaat, 25 Mac 2011

Kerja Owhhh Kerja~

Hmm.. hari ni nak touching2 sket la.. hehe..

Bukannyer apa.. smlm duk chatting ngan kawan yg sama blajar dulu..sedar mahu pun tidak.. rupanya.. dah lebih setahun aku meninggalkan zaman kolej.. dalam tempoh tu jugak.. banyaknyerr jemputan member kawen.. aiyaaakkk… hahaha

Bukan topic pasal kawen yg aku nak ckp.. tapi aku nak ckp pasal KERJA..

Susah sangat ke nak dapat keje skang nie erkkk??

Apa punca para graduan skang ni susah nak dapat pekerjaan?

Lokasi? Terlalu memilih pekerjaan? Gaji? Pengalaman? Tidak yakin?

Hmm.. sebenarnya ada banyak punca..

Tapi semua tu jangan dijadikan satu alasan apabila anda menganggur..

Seberapa lama anda nak tunggu pekerjaan tu datang bergolek2..

Cheewahh..mcm berpidato laa plak kan…

Kalau kita kupas pasal LOKASI..

Ya.. lokasi boleh menjadi salah satu punca anda sukar dapatkan pekerjaan..

Misalannya, anda tinggal di kawasan pedalaman.. Kalau dah tahu kawasan situ mmg sukar dapatkan kerja… apa salahnya jika anda berhijrah ke kawasan yg mempunyai banyak peluang pekerjaan..

Takut? Sebab xde kawan? Xde tmpat tinggal? Bimbang keselamatan diri?

Aku akui.. bagi seorang wanita.. agak merbahaya bila keseorangan berhijrah ke tempat baru..

Apa yg penting.. bila nak berhijrah tu.. cuba hilangkan perasaan takut.. dan berhati2..

Carilah kenalan yg boleh dipercayai..cuba laa minta bantuan utk tumpang dirumah utk beberapa hari.. jika dapat panggilan interview.. INGAT!! jangan pula ambil kesempatan kat kwn tu..jgn pula lupa jasa baik kwn tu bila dah dapat kerja..

TERLALU MEMILIH PEKERJAAN?

Kenapa nak memilih sangat? Untuk permulaan..apa salahnya kalau kita bermula dari bawah.. Janganlah terlalu bangga sangat dengan sijil yg anda miliki..

“Heii..aku graduan IJAZAH laaa..”

Ramai yg suka ckp camtu.. hanya kerana anda memiliki IJAZAH.. mempunyai CGPA yg tinggi..

Semua tu belum tentu menjamin masa depan kita..

Kalau belum dapat kerja yg bersesuaian tu.. apa laa salahnya keje biasa2 je dulu.. jadi promoter kat shopping complex ke.. kerani am ke.. xkesah laa.. biarpun gaji ciput.. janji kerja.. ada duit.. daripada tunggu je..xkeje2.. hasil xde..gaji xde..

Orang tua-tua kata>> meghabehkan beras je keje ko yerk!

PENGALAMAN KERJA sangat penting tau.. tak kira laa kerja apa sekali pon.. yg penting dia tahu kebolehan dan kemahiran yg kita miliki..

Sebab… rata2 Company.. lebih mengutamakan PENGALAMAN KERJA..

Dorang bukannya pandang mana pon IJAZAH korang tu.. yang penting.. dorg nak tgk pengalaman kerja..

Perkara yg paling penting…cuba dulu apply keje tu..walaupun dlm tawaran kerja tu menulis.. memerlukan pengalaman kerja.. kita perlu yakinkan bakal majikan kita tu..yg kita ni berkebolehan..

Gaji?

Hmm.. ada jugak yg nak apply keje tu sibuk tgk gaji.. klu gaji tu rendah..ciput jerk.. xnak laa apply..

Aiyoo..janganlah berkira sangat beb.. aku tau.. korang pasti akan kata.. skang ni byk pakai duit.. nak plak duk KL.. Kos hidup tu mmg tinggi.. makanan..pakaian..tempat tinggal.. semua laaa.. mahal2 belaka..

Hmm..apa laa salahnyer kalau bermula dari gaji yg rendah dulu pon.. kalau boleh janganlah suka merungut dengan gaji yg xcukup..

Cuba kita cari jalan penyelesaian utk mengurangkan kos perbelanjaan harian.. contohnya.. kalau g lunch tu.. dah tau mahal.. apa kata korang cuba bawa bekal ke.. masak dari rumah.. sekali skala tu xpe laa mkn luar kan..

Bersyukurlah dengan apa yg kita miliki.. kalau korang rasa korg susah..xmampu..

Heeeii.. ada org lagi susah hidup dia tau… ikat perut xmakan… jangan laa suka mendongak kepala ke atas.. perlu tunduk kepala tu..lihat ke bawah..

Lihat org yg di bawah kita.. Masih x bersyukur juga ke??

Hidup ni biarlah bersederhana…

Ada juga org yg penah ckp kat aku camni>>> “ kena nak berkira bab gaji.. kena minta lebih.. ko tgk org cina.. dia kaya sbb minta gaji besar2.. ni la dia org melayu, xkisah sgt.. cuba kita ikut cara org cina..”

(lebih kurang gitu laa ayat dia)

Mungkin itu pendapat dan prinsip hidup dia.. xleh nak bantah.. dah cara dia..

Bagi diri aku.. aku bersyukur wlpun gaji aku x laa sehebat dia.. aku masih mampu utk hidup, membantu kewangan mak & ayah, membantu adik2…

Tips aku utk mereka yg tinggal di luar kawasan KL.. kalau nak cari kerja tu..

>>lihat pekerjaan di jobstreet.com, mudah.my, getkerja2u (blog), jobsdb, monster.com dan sebagainya..

>>lihat lokasi syarikat.. ( google map) memudahkan kita utk dapatkan pengangkutan awam..

>>berhati2 dengan company yg PENIPU.. siasat sikit latar blkng company tu.. (sbb aku penah kena 2kali..huhu)

>>minta pandangan /bantuan rakan2..dan keluarga..

>>yakin pada diri sendiri..

>>yang paling penting mohonlah bantuan dan petunjuk ALLAH SWT..

**Hmm…ada lagi kot..tapi kena ingat lg laa… haha.. Hope kawan2 dan adik2 yg masih belum dapat kerja atau bakal menamatkan pengajian tu… boleh laa fikir2kan pandangan yg aku berikan nie.. smga dapat dijadikan sebagai panduan..


*culik dari google

19 ulasan:

faraa halim berkata...

mmg susah dapat keje pn kak,
saya nk cari keje part tyne pn susah,
x dapat2 sampai skang ni,

Asyraf Camaro berkata...

betul pengalaman kerja tu penting...

YaYaNsMuM berkata...

betul tu....Keje sebenarnya berlambak...cuma, its up to us jer kan...nak ke taknak...
yayansmum still ingat lagi, grade je...yayansmum bukannya dapat keje best trs even yayansmum degree holder....yayansmum start keje as a Waiter taw....then, tuition teacher, then clerk...then, lepas 2 thn melalui semua tu, baru la yayansmum dapat keje yang sesuai dengan qualification yayansmum....
yelah...bagi yayansmum, biarlah bersusah-susah dahulu, then bersenang2 kemudian...^_^

Cik Moon berkata...

fara: xpe.. usaha lg yerk..insyaallah.. de rezeki tu..

yayansmum: btol tu.. sama laa dgn moon.. hbs je blajar.. trus cari keje biasa2.. cikmoon jd promoter je kat jj tu..

Nizatul Liana berkata...

thu x pe.. di situ de kemampuan di situ de jln nye.. kte perlu berusaha dgn lebih keras dan bnyk berdoa okeh.. liana da kje skunk tp tolong ayh je.. tp egt nk cri part time.. klo kak thu di mna jawatan kosong plss inform okeh.. hehe!!

Aimifiqa berkata...

cne nak cari keje nnt? x graduate lg ni~ penin2~

little cart00n berkata...

alamak!
tak terbayang lagi dunia kerja macam mana!
tapi tau lebih payah dari study!
haish!

Cik Moon berkata...

aimifiqa: hehe..selesaikan study dulu..nnt baru leh pikir psl keje..hehe

little cartoon: hmm..yup.. bila dah kerja..baru tahu susah payahnyer.. tapi kalau kita pandai uruskan.. ia xsukar mana..

AngahSayang2314 berkata...

sekarang nie dah tak bole nak memilihhhh just ambil jerrrr

Cik Moon berkata...

angahsayang: btol tu..xleh nak memilih..

aslam berkata...

jom join jd utc before dpt kerja tetap.. :)

AHMAD AFIQ berkata...

nak kejer part time 4 hari x bagi hehe. itu je free time

Cik Moon berkata...

ahmad afiq: huhu.. try cari tmpat lain..

a.z.z.i.e.y.@.z.a.h.a.r berkata...

Syukur alhamdulillah..sy brsyukur dgn ape yg sy ade skg,dh ade keje ttp,wlpn gji xsebesar mane..cuma kdg trasa gak nk lebih dr ape yg ade(",)

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. berkata...

betul tu kak..nana pun da kira bersyukur dgn kerja sekarg ni...jgn la memilih sgt...sush tau nnti...ala, kalu mula dr bawah pun, leh naik gak ape lama2..kankankan

apik pehe berkata...

apik xtau nk cakap aper..keje skali jer haritu mase tunggu result SPM..hehe

Mah@mahu berkata...

kerja ada byk tapi knp kita yg memilih kerja kerana yakin sgt pada pencapaian kita yg tidak setaraf dengan kerja yg ditawarkan..

Azroy Bin Kassim berkata...

baa~ CAK!!

panduan berguna.. thanks

siang Roy keje kelindan... malam keje tukang masak.. kumpul duit nk smbung belajar..

Cik Moon berkata...

azziey@zahar: alhmdulillah.. insyaallah.. kalau ada rezeki.. pasti dpt gaji yg lebih..

nanasahir:btol..jgn memilih sgt...

apekpehe: hehe..xpe paham..ngee

Mah@mahu: hmm..skang ni xleh pkr sgt dgn sijil yg kita ada.. nak kerja yg bagus2..gaji besar2.. kalau pglmn takde.. ada ke org nak ambil kita senang2.. mesti dia utamakn pglmn..

azroy: welcm. bagus laaa gtu