Jumaat, 15 April 2011

Aku lulus! hehehe~

Hari Jumaat yang mulia ini.. aku nak berkongsi kegembiraan dengan korang semua.. hehe~

Semalam.. aku de test JPJ.. Alhamdulillah... aku lulus.. (hidung dah terkembang2 ni)

No giliran aku 35..sesi pertama.. walaupun No 35..tapi aku orang yg kelima buat ujian bukit dan parking.. huuuuu~ seram sejuk weiii..

masa naik bukit... aku dah rasa cam nak nangis..sebab tayar aku cecah sikit jeee kat line kuning.. dlm hati aku berbisik.. konpem kena buat balik ni..huhu..aku pun pandang laaa abg JPJ tu.. konon nak wat muka kesian.. lepas abg tu tanya no giliran aku.. aku ingatkan dia nak suruh aku undur semula.. rupanya.. dia kata... "okay, jalan."
whaattttttt!!! haha.. mcm tak percaya.. yessss!

Aku wat parking.. selesai, hon kereta, angkat tangan. tester JPJ kasi arahan wat 3 penjuru.. Lepas buat 3 penjuru.. abg JPJ tu..senyum kat aku.. dia bagi arahan.. "okay, jalan"
haha..alamak.. tergoda aku tau.. ngee~ lagi hensem dari anuar zain.. lalala~

Lepas hantar kereta kat tempat nak buat bukit, aku g kat abg JPJ tadi..sign kat borang tu.. perghhh..menggigil tangan aku.. hahaha..

Kemudian tunggu giliran test kat Jalan Raya plak... time tu..mmg lama laaa nak tunggu.. syukur alhamdulillah.. aku kena Jalan 2.. mmg senang laa... yg susahnyer..sbb banyak traffic light... dan syukur alhamdulillah... tester JPJ aku pun..okay laa sangat2.. memang bertolak ansur.. aku puji dia bukan kerana aku telah lulus.. tapi mmg banyak dia bantu aku..

1. dia tolong perhatikan kereta atau motor masa nak potong ke kanan.. dia yg bagitau.. "okay..lepas motor tu..awak masuk terus"

2. kat traffic light.. dia suruh aku stand by cepat2 masuk gear 1 sblm lampu hijau..

3. dia tegur aku..supaya jgn terlalu cepat tukar gear 2/3.. dia akan bgtau bila masa yg sesuai tukar gear..

4. sampai kat simpang nak masuk IMKL.. sepatutnyer tu laluan aku.. tapi.. kereta yg nak keluar tu..mcm xsabar2.. tester JPJ tu suruh aku jalan gak.. dia kata "ni jalan awak, jalan je. pedulikan kereta tu" aku plak jawab.. "takuttt..nanti kang terlanggar" hahaha~slumber je aku ckp gtu..

5. lori nak keluar simpang yg sempit.. belum sempat aku tekan habis break.. dia dah tekankan break utk aku.. siap bgtau "kasi lori tu keluar dulu"

6. sampai dlm IMKL.. dia suruh aku parking kat laluan kanan.. aku g kiri..hahahaha~ salah dengar arahan..

dia sound aku.. "saya suruh awak ke kanan..nape awak g kiri"
aku plak jawab... "opsss sory encik, gabrah.."
aku pun ke kanan.. tapi senget parking..
dia sound lagi.." camne awak parking ni, senget! ke depan lagi..luruskan kereta."
aku plak jawab.. "ok ke ni? ke nak ke depan lagi?"
tester JPJ sound lagi.. "awak ni...dah habis test..nak wat salah ye. dah,sign kat sini."
aku menyengih jer kat tester tu.. sambil sign.. (tangan masih terketar2)
tester JPJ sound.. "aiiii...menggigil tangan?"
aku kembali menyengih...ambil borang.. cakap.. "terima kasih banyak2 encik.."

Yeezaaaa! Lulus!

syukur alhamdulillah.. selepas banyak rintangan dan halangan sehingga aku terpaksa tangguhkan kelas memandu.. akhirnya.. aku dapat gak lesen..

Yang penting..usaha dan tawakal.. banyak2 berselawat..berzikir..

ni laa satu2nya gambar yg sempat aku ambil..ngee~ sepupu aku gagal kat parking.. huhu..cian dia.. xpasal2 kena repeat.. melayanglaaaah RM150.00

26 ulasan:

faraa halim berkata...

cehh, thniah3 hehe

Cik Moon berkata...

faraa halim: hehe.. tq..

Mila Ahmad berkata...

wah da lulus!tahniah ye..
memg kenangan mengusik jiwa masa test JPJ nie

Cik Moon berkata...

Mila ahmad: ngeeee~ mmg kenangan..hehe

ana_cReam('',) berkata...

test jpj kat mane?? haha,, cream pon test gak.. lawat la blog cream.. haha.. jpj nye baik en.. =p

Cik Moon berkata...

ana_cream: kat gombak..

ana_cReam('',) berkata...

laa, kat gombak ka?? haha,, anyway.. tahiah!!

Cik Moon berkata...

ehhh...kena kat gombak gak ek? sesi bape?

ana_cReam('',) berkata...

haha,, tak la.. kt sg.besa..

Cik Moon berkata...

ooo yeke..haha.. ingatkan sama tadi.. ngeee

saya YANA berkata...

tahniah2... hahah...
Yana QTI pon blom... huhuh.. takot ni.......

Cik Moon berkata...

yana: tq... good luck utk yana jugak yer..

MiSzy DiaN berkata...

wahhhh bulan depan saya QTi then JPJ.. gabra laaa.. tahniah sbb lulus :)

Cik Moon berkata...

miszy dian: tq.. semoga kamu pun berjaya gak yer...

Blogger Melayu Jawa berkata...

wah untungnya dapat brother JPJ yg sporting cam tu. time sy test JPJ dulu brother JPJ semua sombong2 termauklah sister2 JPJ skali. tapi lulus gak. tahniah sebab lulus JPJ test.

Cik Moon berkata...

BMJ: hehe..tu laa...lega rasa bila dapat tester jpj yg sporting.. thanks ya

topimagine berkata...

tahniah2.. leh la bawak aku jalan2 anti ek.. haha :)

Cik Moon berkata...

topimagine: boleh jer.. aku bawa jalan2 dlm mimpi nak? hehe

Anyez Nasri ツ berkata...

whoa , best-nya . tk saba anyez nk test kereta ni . haha . tp cuak :'(

Cik Moon berkata...

anyez: hehe..nak test dah ke? gd luck yer...

shiqin berkata...

arghhH!! takot ler..
shqn dok de klas lg .. insylah ujg bulan test jpj.
time bljar, prking asik lupa aje.
huhuhu

Cma Shiema berkata...

alhamdulillah..lulus~tahniah cik moon..eh,da tukar nama n blogspot..patut le cma cari2 x jumpa...huhuh..
sib baik dah jumpa..

C.M.A berkata...

cma: tma kasih.. ehh yeke..cari moon.. ermm..xsempat nak bw utk jejak blogger lain.. sbb dah tukar URL..

C.M.A berkata...

shiqin: waa...gd luck ye shiqin.. all dbest.. dulu cikmoon pun gtu gak..hehe

shahjiehan berkata...

tahniah! jgn lupa bawak SJ jalan2 jugak! hahaa

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

shahjiehan: tq... aiseyy cikmoon xberani nak bawa keta sorg2 lagi..hehe.. ayah duk sebelah..haha