Khamis, 21 Januari 2016

Masak Lemak Pucuk Betik

Assalamualaikum...

dua hari lepas.. berkesempatan menyediakan makan malam.. oleh sebab weekend baru ni minta pucuk betik kat rumah tunang adik.. maka malam dua hari lepas, dapat le moon buat masak lemak pucuk betik...


setelah baca tips dan google apa yg patut... maka terhasil laa menu masak lemak pucuk betik ni...

uitttttt...dah buat cara utk kurangkan pahit.... tp pahitnya tu....ya ampun.... terkebil2 aku nak makan....hukhuk...

dapat makan sket je laaaa... sebabnya x lalu tekak ni nak menelannya..huhuhu...

husband moon je laa yg ok je makannya tu...

actually, moon try makan pucuk betik ni sebab nak kurangkan tekanan darah.. ari tu moon demam 4 hari.. check tekanan darah... tinggi sgt.. dan 2 hari berturut hampir nak pitam kat opis... huhu

masak lemak pucuk betik
masak lemak udang n sotong

@Kata Hatiku Berbicara@

alhamdulillah... kami suami isteri dah baik dari demam... sihat walafiat dah.. :)

#terima kasih..peluk cium sayang buat bonda yg jaga moon masa demam panas..sediakan makan minum n tuam badan dgn tuala sejuk.. sebab badan terlalu panas.. (bonda jaga anaknya sebab husband kerja masa tu)
#opcos peluk cium sayang buat husband jugak...sebab jaga wife dia yg demam.. tolong masak bagai...padahal dia pun demam gak masa tu..walaupun x heavy mcm wife dia.. hehehe 

5 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Ada cara nak hilangkan pahit pucuk betik ni Mun
Sebelum masak rebus dulu pucuk betik dgn daun senduduk, buang air dan cuci baru masak. Masa ni barulah sedap:)

Fazleyatul Aini berkata...

tak penah makan pucuk betik. tapi tau la rasa dia memang pahit

CikPuan FiDa berkata...

smg semakin sihat kak moon.. kak moon cicah pucuk betik ngn sambal blacan.. mesti sedap...

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa

AnneRaini berkata...

baru baca pucuk betik dah terbayang pahit die kat tekak.. huhuhu...