Jumaat, 23 September 2016

Trip ke Pangkor Laut Resort

Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah..akhirnya berakhir sudah percutian ke Pangkor Laut Resort.. syukur..dipermudahkan dari pergi hingga pulang ke rumah... seperti yg sedia maklum.. setiap tahun company anjurkan company trip.. dan utk kali kedua..moon bawa husband bercuti sama... bezanya kali ni percutian kami sangat santai... dan banyak menghabiskan masa rileks berdua... dalam erti kata lain "HoneyMoon" hehehehehe~

Untuk pengetahuan semua Pangkor Laut Resort ni merupakan "Private Island" dan tak sama dengan Pulau Pangkor ye... dan sape2 yg nak ke PLR ni kena naik speedboat di Jetty,Marina Island..

kami gerak dari KL dalam pukul 8.45 am dan sampai kat Marina Island dalam pukul 12.30pm..

sementara kaum adam menunaikan solat jumaat... haruslah posing kat jetty ni dulu.. siap ada katil ko...boleh lepak gitu... kat sini juga kita akan daftar sebelum menaiki speed boat untuk ke pulau..








kemudian kami naik speed boat... dan perjalanan mengambil masa dalam 10 minit gitu.. ermmm dah nama pun speed boat kan...mmg laju je laa...haha... tak terasa lama sebabnya khayal tgk pemandangan yg sangat natural....
wajib pakai jaket keselamatan... 


lepak tunggu encik suami sampai kat lobby resort... sebab dorang g solat jumaat dulu...
baru nak lunch bersama....
antara menu lunch kami untuk hari pertama kami berada kat sini..
semuanya sedap2 belaka...
penuh satu meja... tak terdaya nak habiskan lauk pauk yg meriah ni..sebab table kami hanya ada 6 org je.. 
selepas menikmati makanan tengah hari... dalam pukul 3 ptg... 
staff Pangkor Laut Resort memberi sedikit penerangan tentang PLR, lokasi2 yg ada, keselamatan di pulau, shuttle van, pantai,aktiviti yg ada dan lain2..


selesai sahaja taklimat.. kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan mengikut no bilik... dan akhirnyaaa... sampai juga kami kat Bilik 308 (Garden Villa)

seriously, kami suami isteri tak sangka sangat dapat bilik yg betul-betul mengadap depan Spa Village dan pantai... memang teruja habis dibuatnya...bilik kami juga sangat luas... dengan bath tub yg besar...


Room 308-Garden Villa






toilet.. sinki ada 2 ye.. x payah berebut kalau nak gosok gigi tu..hehehe
sebelah kiri tempat shower dan sebelah kanan plak jamban...


bath tub yg besar.muat 2 org dewasa..






jajan ni memula tu moon x perasan pun benda ni kena bayar..ada note kat situ..tapi moon x baca pun..dan rupanya......yg ni kena bayar ye... dah laa mahal.. botol kecik ni RM15..huhuhuhu
moon dah abes makan sebotol masa tu. huk huk....

masa nak check out.. dapat tax inv.. bayar je ler RM15... kami redha je laa.. sebab dah masuk perut pon..hahahaha
Untuk pengetahuan, pakej kat Pangkor Laut Resort ni... dah termasuk dengan internet "Yes"
setiap bilik akan dapat 1 device.. so kena laa berkongsi.. memang puas laaa guna internet "Yes" kat pulau ni... hehehe

sabun,shampoo dan lotion...memang wangi giler... sedap dan lembut je baunya....
sabun mandi plak.. guna sikit je pun dah cukup utk dapatkan buih sabun yg banyak dalam bath tub tu... 
haa nampak tak...ada dua sinki tu... 
view dari bilik kami... best sangat.....



posing guna camera RD990..
lepak minum petang





Dinner malam tu plak kat tepi pantai yang dinamakan Emerald Bay... nak ke Emerald Bay..kami kena naik shuttle van.. sebab jalannya agak mencabar..turun naik bukit.huhu..


selepas dinner.. kami tak terus balik ke bilik... kami lepak main dart kat bilik ping pong dan snooker.. lepas tu lepak kat swimming pool... 




Sabtu pagi pula selepas solat subuh, kami lepak sekali lagi kat bilik ping pong.. tapi x main mana pun.. just sesuka main dart je... pastu buat main snooker..

hehe..x padan dengan tangan bersimen..nak main snooker...

kemudian, kami ke feast village untuk menikmati sarapan pagi secara buffet...




roti telur.... lembut je... mmg sedap kuah karinya...


nasi lemak.... sambalnya sedap... x cukup kalau nak makan sebungkus..sebab kecik je..hehehe
yg ni encik suami punya...
moon plak cam biasa..ikut suka nak makan pe... hehehe


lotus rice... first time makan... sedap gak....
(nasi pulut dikukus dgn daun teratai) tapi tekak moon tetap nak pekena dgn sambal..sedapp weii..hehehe
Selepas sarapan, kami nak ke Emerald Bay untuk mandi laut..
ermmmmm..moon je yg mandi laut..sebab tangan cik abg kan bersimen lagi.huhuhu
kami tunggu shuttle van utk bawa kami ke pantai..

sibuk setting tripod..memudahkan kami utk bergambar..hehehe
ruang menunggu shuttle van.. 
harus laaa posing kat emerald bay... cantik sangat pantainya.. jernih airnya... damai je rasa...
ada buaian ko.... sementara x de org lagi ni...kami laa lepak dulu...
ehhh muat laa.... sib baik x patah..kekekeke
buai...buai ku laju.....
aku nak kawen...dgn encik rizal...
ehhh dah kawen pun..hehehehehehe
ohh hoooo...sweet je rasa... hehe
teman dan jaga anak member opis main laut...
oh hooo ombaknya agak besar... maka haruslah sentiasa memerhati dan pegang badan si kecil ni...
jernih sangat air lautnya...
Selepas berendam... masa untuk bersiap-siap untuk makan tengah hari kat Uncle Lim's Kitchen..
masa masuk toilet kat beach ni... rasa teruja giler kot... toilet yg sangat bersih dan luas..cantik plak tu...
shower room pun open plak tu..muahaha... dan yg paling best.... dalam toilet sejuk...ada aircond.. hahaha
unttu pengetahuan korang... semua toilet yg ada kat resort ni ada aircond ye.. 

shower room
toilet...
Seterusnya..makan tengah hari kami kat Uncle Lim's Kitchen.. masakan cina ni..kategori sedap kat tekak kami..hehe
menu lunch
haruslah posing kat sini juga sebelum lunch...
Selepas lunch..company kami buat wefie contest utk staff... (nanti-nanti moon citer ye)

selepas habis aktiviti wefie contest... balik bilik tu... solat dulu..pastu ajak encik suami jenjalan kat area bilik kami... rugi ooooo x jenjalan n ambil gambar... sekali ni je nak datang kan...manfaatkan sebaiknya walaupun penat teramat sangat....

terdapat banyak hiasan bunga dalam pasu kat resort ni...
geram nengok...rasa nak bawa balik bilik je bunga ni... hehehe
posing depan spa village.. ni bilik mahal dan moon dpat tahu kebanyakan bilik kat sini x de tv... dan sesuai laa sangat utk yg nak honeymoon.. ko tgk muka aku,..aku tgk muka ko je..muahahaha...
rasanya x sanggup aku tdo kat sini... atas air.. seraaamm... haha
oh hooooo....sangat suka tgk pic ni... view yg sangaaaattt cantikk... 
posing sini lagi....
ok posing ke tepi sket plak..hehehehe



ni laa bilik gym dan tv



posing depan Pangkor Laut Resort..


ruang tangga untuk naik ke bilik kami...

posing depan villa kami...bilik atas ye... hehe
kami ambil masa 1 jam untuk bergambar di sekitar resort ni.. itu pun yg berdekatan dengan bilik kami je la... huhu..

malamnya plak...dinner secara buffet... yg ni mmg meriah giler dgn makanan yg sedap-sedap...

nasi tomato dan beriani kambing... yg ni memang terbaaaiikkk... kambingnya lembut sangat....

haha...licin ko....

roti jala dan kuah kari yg super sedaaappp... 
sate pun not bad... daging je liat sket.. tp mmg sedappp...
sup cauliflower yg tersangat sedapppp.... sup sedap..cuma sayur campur dlm sup ni potong feel sup yg sedap... so moon makan sup je..sayurnya moon x habiskan..hehehe
membazir je aku ni kannn..
kuih juga sangat sedap..seriusss weii...masa ni rasa nak tapaw bawa balik bilik je... sedap sangat... tp kami x bawa plastik plak..hahaha..
aiskrim....
sangat sedap.. lagi-lagi aiskrim coklat... rasa mcm makan coklat sejuk.. pekat dan sedap....
Lepas dinner, terus balik bilik... tersadai kekenyangan... huhu.. cik abg plak seram tengok bini dia & kengkawan opis yg makan banyak..hahaha...

hari terakhir kami kat pangkor laut resort iaitu hari ahad.. buat kali terakhir kami makan kat resort ni.. sarapan pagi kami tetap awal..hehe.. kami laki bini mmg jenis sarapan awal... pukul 8.00 pagi dah turun sarapan.. beg pon dah siap kemas... tinggal nak check out jer..

masih nak makan roti canai... sedap laa katakan..hehehe
haruslah makan sushi jugak... dan jus epal yg pekattt...
masa ni.. nampak laa staff tu blender 4 biji epal utk 2 gelas yg kecil ni...
masa nak tambah jus plak.. nak ambil jus tembikai..dia siap offer nak buatkan aku jus tembikai susu.. tapi aku tolak... hehehe
haruslah makan nasi goreng dan nasi lemak yg super sedap...

breakfast sambil menikmati pemandangan yg cantik... 
Selepas breakfast, kami lepak kat library... tempatnya open air yer... 

ruang luar library..haruslah posing kat sini juga.. 
katil yg disediakan utk lepak...masa ni kami berdua lepak kat sini je.. pastu tutup tirai sambil layan youtube- free wifi kat library..internet mmg super laju...hehehe
saja posing kat map Pulau ni... hehe
yg ni mmg cantik.... ruang legar menuju ke lobby..
dah rasa mcm buat photoshoot utk wedding plak..muahaha...
wajib ler posing kat sini... jetty ke resort...
cantik giler...
berlatar belakang spa village..

akhirnya dapat gak moon tgk depan mata hornbill ni...
masa nak balik tu..mmg ada cakap kat encik suami... xde plak ternampak hornbill ni..huhu
akhirnya dapat gak tgk sebelum balik... 
view ni tersorok... disebalik lobby dan library..
sempat plak cik abg snap pic ni...
masa ni lepak kat lobby..

posing dulu sebelum naik speed boat ut pulang ke jetty marina island
lambaian terakhir dari staff Pangkor Laut Resort...
bye bye pangkor laut
naik speed boat..menuju ke jetty marina island.. nak balik dah..huhu

berakhirlah sudah percutian 3 hari 2 malam ke Pangkor Laut Resort.. 

sangat best sebab rileks... dan banyak habiskan masa berdua... dating sangat nie..hehehe

@Kata Hatiku Berbicara@

kalau ada yg nak honeymoon tu..boleh je ke pangkor laut resort..sangat sesuai sebab tenang dan damai.. tapi make sure pilih pakej untuk Garden View ye.. kalau Hill view.. menangis laa korang nak menapak naik atas..hehehe...

harga boleh check kat website Pangkor Laut Resort..

kami suami isteri sangat berpuas hati dengan purcutian singkat ni... berharap sangat kalau ada peluang lagi untuk ke sini... :) 

8 ulasan:

Juls Julie80 berkata...

salam ziarah & follow sis..

seronoknya bercuti kat pulau.. :)

AnneRaini berkata...

cantiknya moon view kt sini...mmg sesuai utk bercengkerama.. hehe

CikPuan FiDa berkata...

bestnya kak mun,,, fida xpenah sampai sini lagi... berapa kos agaknya nk kesana tu

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

selamat bercuti

Normah Kumin berkata...

Assalam, seronok ehh berbulan madu, tempat cantik
Ingatkan Pangkor Laut ni kat pulau Pangkor aja..rupanya di pulau lain betul..

Nooriah Abdullah berkata...

assalamualaikum Mun
wah bestnye kan
panjang entry nya jenuh dok scroll hehe
btw happy honeymoon

LYAfrina berkata...

bestnya mun..rezeki ni..dpt percutian free..
cantik sgt... bru tahu ada jugak pulau private ye... kiranya x bercampur dgn orglah kan.. chalet jeti atas air tu sgt2 cantik..kagum

Siqah Hussin berkata...

Bestnyaaaaaa! Rindu kat pantai.. Pantai nampak cantik je. Pasir putih 😍