Khamis, 11 Disember 2014

Review Majlis Tunang~

Assalamualaikum...

hehe..hari ni nak wat review sket pasal majlis tunang...

kita start dari baju laa yer..



baju tunang moon beli siap kat Aeon Big Wangsa Maju.. ada banyak pilihan baju kurung dan jubah yg cantik2.. dan mata ni..tertarik pada yg simple je..kekeke... x suka pada yg serabut dgn manik2 bagai...

harga jubah ni RM150.00

tudung pink plak..moon beli kat Masjid Jamek.. memandangkan agak payah nak dapat tudung bidang 50 & 60 kan.. maka..kena laa gigihkan diri mencari kat masjid jamek.. mujurlah dapat colour pink yg aku nak...

harga tudung pink ni RM25.00

Veil plak..pink lembut.. dan pastinya moon beli ikut colour pink manik yg ada kat jubah tu..

harganya pula RM60.00

ketiga-tiga ni moon g cari dalam tempoh seminggu.. haaa..sepantas kilat kan..kan... sebabnya moon jenis x cerewet sgt..dan bersesuaian dgn konsep moon yg nak simple...

tapi...bila dah pakai..rasa mcm over laa plak.. terlebih glamour je rasa....

huhuhu...


hand bouquet plak.. dihadiahkan oleh sahabat baik moon.. cik adah hamidah kita seorang novelis terkenal.. dan novel beliau telah dijadikan drama kat Astro.. Jauh Dari Cinta yg dilakonkan oleh Anzalna..

beliau x dapat datang ke majlis tunang moon sbb ada family day di PD... maka katanya hand bouquet adalah pengganti diri beliau... huhuhu...sedihnya bila beliau x dpt dtg.... tp gembira sebabnya hand bouquet beliau....sangat cantik.... suka sangat....


siap disertakan kad ucapan lagi....
hmmm langsir plak... kain langsir ditempah dan dipilih jenis kainnya tu..semua hasil usaha keras mak dan kak long... kitorang tempah kat Nagoya.. harganya moon x ingat sebab yg ni disponsor oleh Ayahanda..

hiasannya plak... dibuat oleh kak long... 

kalau ikut aku.... mmg xde nak langsir bagai.. cukup laa apa yg ada kan... tapi...dah ayahanda nak sponsor..anakanda nya follow aje laa kan...


untuk hantaran plak... 

tapak hantaran dan bunganya kitorang tempah Juwita Wedding.. yg terletak di Aeon Big Wangsa Maju...

mak dan kak long just pilih bunga, jenis kain..yg lain2 dihias oleh pekerja kedai tu...

semua tu disponsor oleh ayahanda juga... harganya x bape ingat... kalau x silap RM500.00

barang-barang untuk hantaran plak.. 

1. Sejadah dan 3 buah buku ilmiah.. (sejadah-ayahanda sponsor.. moon just pilih nak yg mana je..hehe.. buku plak..moon beli sendiri dekat MPH)

2. Sireh junjung.. tempah last minit... tu pon mak yg pergi cari dan tempah kat Pasar Kajang.

3. Potpuri.. ayahanda juga yg sponsor.. bekasnya beli kat KK Home Deco

4. Apam polka dot.. moon buat sendiri... cuma kurang gebu la plak... huk huk huk... buat sambil senyum je ni... kena menyakat dgn abg ipar pon..aku still senyum je..x nak marah, x nak masam mencuka..sbb takut apam x menjadi..hahaha... 

5. Fererro rocher, coklat2 & mashmallow pula.. moon beli sendiri...balang kecil yg comel tu..beli kat KK Home Deco.. puas nak cari balang kuih yg aku berkenan tu...sampaikan encik tunang sanggup tolong carikan sama..gigih tau beliau siap MMS lagi gambar balang kot aku berkenan yg tu.. 

6. coklat m&m, asam merah, rainbow cookies-pon beli sendiri.. -balangnya beli kat Lovely Place Wedding kat Ampang...

7. Buah-buahan... aku beli kat Pasar Kajang.. petang sabtu tu nasib baik ada 1 gerai yg buka..dapat laa aku beli buah kat situ.. huhu..






Door gift plak harap maaf laa..moon lupa nak ambil gambar..huhu... tapi semua tu disponsor oleh ayahanda juga...untuk catering..... sudah tentu ayahanda sponsor gak.. 

Khemah, meja dan kerusi plak kami dapat pinjam dari DBKL.. memandangkan adik aku keje bahagian pasang khemah.. maka..dapat laa dia kawtim dengan bos beliau... 

dan yg terakhir....

Make up moon cari kat facebook je... kebetulan ada join group "kami penduduk semenyih"
dan dapat laa offer dari juru mekap sambilan ni.. dia offer kat moon RM100.00

syukur alhamdulillah.. sangat suka dengan cara beliau... al maklumlah... moon xpernah nak make up camtu..
celak pon xpernah pakai...masa nak make up tu... nasib baik laa mata ni x meragam sangat.. walaupun banyak kali mata ni duk berair kan...huk huk... 

untuk perkhidmatan photographer pula... sudah tentu laa dari adik moon sendiri... beliau seorang photographer sambilan je.. memang amek job untuk majlis akikah, tunang dan kahwin... bayarannya FOC laa kan... tapi aku bayar laa jugak RM50.00 sebagai upah... kekeke...  



Secara keseluruhannya...sangat berpuas hati...

syukur alhamdulillah.. Allah telah mempermudahkan urusan majlis kami... 

Selesai majlis.. jam pun hampir pukul 4.. sebelum nak asar tu..cepat2 duk tanggalkan mekap.. fuhhhh terseksa rasa...pedih mata aku nak tanggalkan celak tu..pastu muka jadi merah-merah sebab duk tonyoh muka tu nak hilangkan mekap... rasanya nak dekat 15-20 minit gak laa aku cuci muka...

kesimpulannya..moon lagi suka hidup tanpa mekap..kah kah kah... natural beauty... x kisah laa org nak tgk jerawat aku yg penuh kat muka ni kan.... 

hmmm apa sekali pon... diri moon sendiri pon rasa terkejut bila tgk muka sendiri pakai mekap... rasa mcm itu bukan diriku...huk huk.... encik tunang pun cakap gitu..siap usha-usha moon katanya... hehe...dia x ckp pon aku bleh tau... sebabnya moon terperasan gak dia duk pandang je.. nak lari menyorok..xtau nak sorok muka tu kat mana..haha.. 

@Kata Hatiku Berbicara@

Okay...selesai bulan 12 ni... dah boleh plan dan laksanakan misi & persiapan majlis kawen plak....
bak kata encik tunang..."kita rileks dulu amek mood tunang.pastu plan cari barang kawen" 

15 ulasan:

Khai♥Rin : anies berkata...

moon, kat booth mn dlm aeon big tu? kt kfc tu ke? cantik kaler nyer...

mun berkata...

Anies: sebelum kfc.. dekat dgn mcd..boothnya depan ATM Maybank je...

Nurzakiah Hanum berkata...

cantik sgt

Nazayiena Ayiena berkata...

Tahniah moon,dah jadi tunang org......cantik sgt2.

ma ❥ berkata...

wah byk yg DIY jimat n kreatif.. sebab hasilnye boleh tahan... :)

selamat bertunang :)

Jane berkata...

mini pelamin cantik...meriah ok :)

zazanizam berkata...

wow! sponser dri ayahnda.. best

thisni3zahata berkata...

Tahniah Moon..Sweet jer theme kaler..huhu

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

Mmg lain tgk akk makeup. Cntik!!

AnneRaini berkata...

okeylah moon, semuapun nampak simple je.. tak berlebih2an... I like. Baju tu kalau moon pakai gi ofis pon okey jek.

fairus berkata...

aLHAMDULILLAH.. sELAMAT BERTUNANG..

LYAfrina berkata...

SERIUS CANTIK..KOMBINASI WARNA Y SGT KENA..

ros_reeza berkata...

cantik warnanya...

shaFazie berkata...

Cantik tema sis..
Tahniah kak...

aku HaniAsyira berkata...

Eh2.. tau2 dah tunang