Rabu, 3 Mei 2017

Family Trip-Langkawi

Assalamualaikum...

lamanya laa hai x update kat blog ni..bersawang habis dah nie..haha..

entah ada ke x org nak baca blog kiter ni kan.. huhu

al kisahnya... baru2 ni saya dan family bercuti ke Pulau Langkawi..

syukur alhamdulillah... buat kali kedua saya dapat jejak kaki ke sana.. kali pertama pada tahun 2011 itu pun sebab company trip..

tujuan saya ke sana pun sebab nak tunaikan hasrat hati mak saya yg dah lama teringin nak berjalan kat langkawi.. cuma kami adik beradik ni je x tau laa bila nak bawa tu kan... huhu

bukan pe.. kami duk fikir kesihatan ayahanda yg kurang memuaskan.. itu pun lama saya plan sensorang..

pada asalnya saya dan suami je akan bawa mak ayah... pastu kak long pun nak ikut sama nak hiburkan hati mak ayah... lagi pun saya pilih utk naik kapal terbang.. dan kak long plak 1st time nak merasa naik flight.. tu yg nak ikut serta..

untuk ke KLIA2.. kami pilih utk naik kereta sewa (itu pun dapatkan info dari group fb kami penduduk semenyih) jadi laa kan dapat sewa 1 kereta RM50. naik 2 kereta dah RM100.

sampai kat sana..mak aiii kemain panjang lagi beraturnya... flight kami pukul 9 pagi tapi pukul 5 pagi kami dah terpacak kat KLIA2..hehehe

segala urusan, saya yg buat dari A-Z sebab saya sorang je yg dah biasa naik flight (KK,Bali,Langkawi,HongKong) 

kemain beratur panjang oittt.... kebetulan plak masa tu x de letrik kat kaunter.. byk kaunter tutup.. 

dah setel check in luggage.. terus masuk ke kastam plak.. dan tunggu kat dalam.. time tu laa baru lega sket...
nak solat, nak breakfast dll... x de la kami kelam kabut... sebab duk fikir ayah x boleh jalan laju.. 

sampai je Langkawi,  first sekali ambil map.. dan dapatkan kereta sewa..

memandangkan kami sewa Dawn Langkawi Chalet..maka kami ambil pakej sewa bilik + kereta utk 3 hari RM420

kami ambil 2 bilik, 2 kereta myvi auto.. 1 bilik utk kak long dan family dan satu lagi bilik utk kami suami isteri dan mak ayah..

yg paling best...... swimming pool depan bilik je... 

haa ko... kemain teruja laaa 2 org budak kecik tu.... 

hari 1st kami x byk berjalan...

sampai2 je terus lunch.. sebab memandangkan dah pukul 11.30 pagi baru setel kat Langkawi airport...

pastu kami ke Makam Mahsuri... bahagia rasa masuk dlm tu sebabnya x ramai orang.. kemain sakan laa kami berposing...

al maklum ler kami ke sana bukan waktu cuti sekolah.. 

lepas ke makam mahsuri..kami terus check in chalet..

berehat sampai laa nak makan malam. (kami ni kalau berjalan bawa mak ayah..mmg kena byk santai.. sebab kena bagi ayah rehat secukupnya)

hari kedua pula kami ke cable car, 3d art museum.. awal pagi kami dah menapak ke sana.. kaunter pun x buka lg..hehehe

ayah suka jenjalan pepagi... sejuk naik atas pepagi.. kabus pun tebal lagi.. dan x panas lagi...

tgh hari tu bawa makan ke Wan Thai Restaurant... huiii masih terngiang lagi 6 tahun yg lepas pernah makan kat situ... tomyam nyaaaa super sedaaappp....

kali ni pun still sedap... alhamdulillah.. mak ayah, kak long, suami mmg puas hati makan kat sini...

menjadi sebutan lagi.... yg paling kelakar... anak buah saya Aqil.. dia ni kalau cakap makanan tu sedap.. maka mmg betul2 sedap laa tu...

licin 1 pinggan dia bedal.. (nasi goreng cina)

siap cakap.... "malam ni kita makan sini lagi boleh??"

muahahahaha... rabak poket nak oii.... makan tgh hari tu je dah RM200+ hehehe

tak pe..mahal2 pun..sodaaappp..puas hati... dan x perlu tunggu terlalu lama...

dan yg penting ada surau juga tau...

lepas lunch..kami pergi shopping!!! kononnya x nak beli coklat byk..sket je.. yg penting kinder bueno..

tapi....... suami saya kemain banyak laaaa dia shopping coklat... adoiii.. kalah org pompuan ni.... 

dia punya pebret laa klu coklat tu.. siap beli kain songket lagi... kemain lama laa dia belek...

haii laa..dah laa bini awak ni x reti nak match kaler2 ni... berejam laa kami duk belek.. hehehehe

petangnya balik chalet berehat dulu..sebelum keluar ke Dataran Lang... 

lepas tu kami repeat shopping kat HIG sebab suami saya asyik laa duk sebut pasal beg yg dibelek tadi...

berkenan sgt dah tu... baik beli..kang dah balik KL.. menyesal plak nnt.. x pasal je nak ke Lnagkawi balik beli beg.kekekekeke

balik ke chalet tu... kemas2 beg.. prepare nak balik KL... 

Selasa pagi tu beli sarapan siap2.. makan kat bilik je.. pastu terus ke airport...

haaaa time ni agak kalut gak laa...

sebab terpinga2... al maklum ler lama x naik flight airasia.. sebelum ni last naik flight guna Malindo & Cathay Pasific

dan dorang plak guna kiosk je... kena print tagging bag sendiri.. pasang sendiri.. timbang beg dan check in luggage sendiri tanpa staff dorang.. huh!!!!

giler nyampah weii... staff dorang x ramai! kita2 ni bukannya laa reti sgt... dgn mesin scannya payah nau nak detect label... adoyaii...

berpeluh kami kat situ...

baliknya tu sampai je kat KLIA2 terus dapatkan GrabCar..

meh layan pic kami...






@Kata Hatiku Berbicara@

lepas ni kami plan nak wat trip ke Kundasang plak... 


2 ulasan:

shaFazie berkata...

assalamualaikum kak..
yeayyyy br dpt update blog..miss u sis

sudipVSsenduk berkata...

rindunya langkawi...