Jumaat, 14 Jun 2019

Kursus Latihan Pembentukan Usahawan (LPU) MARA N.9

Assalamualaikum..

Hari ni curi masa sikit.. nak update blog.. hehe..

dah lama sangat tak menaip panjang2 kat dalam blog ni tau..huhu

al kisahnya masa bulan Feb aritu.. saya ada terperasan iklan dari pihak MARA N.9 berkenaan dengan sesi interview kursus Latihan Pembentukan Usahawan.. 

Kalau dah memang rezeki tu kita punya kan... memang Allah mempermudahkan urusan tu..

1st sekali.. saya pergi interview pada tarikh yang ditetapkan...

Ya Allah...kita punyer nebeesss tu.... sangat teruk kot masa tu..kejap2 masuk toilet... kalah interview masa kerja dulu tau.. haha

sebelum interview tu, ada laa kena isi borang dan jawab soalannya dulu.. markah tu pun akan diambil kira sekali dengan interview.. 

time ni mmg nebes habissss.... mujurlah awal... huhu
yang ini markah masa jawab soalan.. sebelum dipanggil masuk mengadap panel.. saya dapat pegang kertas ni.. terus snap gambar markah. 

Masa sesi interiview tu.. Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar.. soalan yang diajukan semua berkaitan dgn diri kita dan bisnes yang kita buat..jadi tak de laa susah mana pun.. hehe... saya nie ajerr yang terlebih nebessss.. pikir bukan bukan masa tu..muahaha

dannnn...jeng jeng jeng.....

tak lama tu dapat call dari Staff MARA.. bagitau saya ditawarkan mengikuti kursus LPU..

alhamdulillah..rezeki sangat.... sebab masa tu memang bersaing dengan lebih 250 orang USAHAWAN dalam sesi interview..

dan saya antara 90 orang USAHAWAN yang terpilih...

Maka.... buat pertama kali jugalah saya tinggalkan husband sensorang kat umah.. huuuuuu...

tak pernah berenggang selama ni.. mana pergi selalu bersama.. tak berjauhan langsung.. tapi demi dapatkan ilmu perniagaan.. maka berjauhan laa kami...

Module 1.. saya berkursus di MELAKA selama 6 hari..

seriussss...sangat bestttt... walaupun x cukup rehat... tapi sikit pun tak de rasa mengantuk.. sangat enjoy dalam kelas... banyak sgt input yang kami dapat sepanjang berkursus.. 

dan part yang paling best sekali... setiap hari solat berjemaah ditambah pula dengan solat dhuha berjemaah.. setiap hari juga fasi akan sentiasa remind kami.. 

"Perbetulkan NIAT anda"
"sedekahkan doa dan al fatihah buat suami/isteri/ mak ayah/ mertua/anak-anak"



Selesai kursus di MELAKA..

bersambung pula kursus kat PD.. selama 7 Hari..





Module ke 2 sangat mencabar ok... waktu ni kami belajar macam mana nak siapkan Rancangan Perniagaan... walaupun dulu saya pernah belajar dan buat assignment masa amek degree buss administration.. tapi dah lama sangat tinggal kot... hehehe..

memang tak cukup masa.. tak cukup tido... gara2 account tak balance muahahaha..

pastu nak siapkan RP sebelum hari presentation... nak mesej husband pun waktu bangun tido dan waktu nak tido jer... haaa ko... nampak tak....... tahap bz melampau...

tak cukup dengan time kursus... balik rumah tu pun sambung siapkan RP..

sampai laaa hari Presentation depan 2 orang panel...

Allahu... masa habis je presentation..... rasa macam satu beban yg berat dapat dilepaskan.. hehe..



@Kata Hatiku Berbicara@

Buat usahawan2 diluar sana... kalau ada peluang, cuba laa apply kursus anjuran MARA.. sangat berbaloi, sangat bagus, sangat membantu... rajin rajin laa tgk kat page FB MARA yer... banyak sangat info kat situ...

4 ulasan:

Anum berkata...

seronok berkrusus

Ujie Othman berkata...

Tahniah terpilih join kursus ni. Seronok...tambah ilmu, tambah kawan dan meningkatkan semangat biz. Moga berjaya Mun!

Anum berkata...

selamat berkursus

gnesop berkata...

tahniah
semoga dapat dimanfaatkan ilmu berkenaan