Selasa, 1 Oktober 2013

Lost 6kg~ 1 month

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... selama hampir sebulan ni... berat badan semakin menurun... 

Dalam 2 minggu sibuk berjogging.. sambil mengamalkan pemakanan yg sihat ni... berat aku turun 3 kg... 

seminggu kemudian.. diet masih diteruskan... cuma x dapat nak berjogging seperti biasa...peha sakit... bukan setakat waktu nak berlari aje sakit... malahan, nak solat (duduk antara 2 sujud) dan juga nak turun tangga tu... mak aiii...sakit sangat.... tapi, aku ada laa wat senaman ringan kat rumah... dan hasilnya... berat badan aku turun 3 kg lagi (aku timbang berat pada hari ahad baru ni)

waaaaaahhhhh~ tersenyum2 aku.... 

mana taknya... usaha aku berjaya... 

selalunya kalau aku duk diet... mmg payah nak menjadi.. turunnya 2 kg..pastu tetiba naiknya 5 kg... huuuu, mau x menangis kan......

Total penurunan berat badan bagi bulan September ialah 6KG....

Aku tidak perlu mengambil produk2 yg mahal (perabih duit gaji aku jekk)... hanya mengamalkan gaya hidup yg sihat.... iaitu bersenam dan pemakanan aku plak... sayur-sayuran serta buah-buahan.. sekali sekala tu... makan jugak nasi.... tapi kuantiti tu sikit laa.... 

*update*
tips menu harian.. 
Sarapan: makanan yg berat (untuk tenaga) mee/kuetiow/bihun.. kalau tak nak yg berat2.. boleh minum Nesvita oat (3 in 1) atau Oat 3 in 1.. (oat lambat hadam..boleh tahan lapar sampai ke petang-sesuait kalau nak berpuasa)

Tengah Hari: Sayur-sayuran (buat sup/rebus) selalunya buat masak tomyam (jangan guna minyak masak) berulamkan salad... 

Petang/Malam: Biskut/Epal Hijau/ Epal Merah/Anggur


pepandai ler susun jadual diet... kasi selang seli menu tu supaya kita tak muak dan bosan dgn menu yg sama jek... dan elak juga minuman berais....

sekali sekala tu.. makan laa nasi waktu weekend tu.. tapi jgn belasah mcm kebulur plak.. mkn sikit je... 
menu tengah hariku hampir setiap hari....
@Kata Hatiku Berbicara@

target bulan 11..nak turunkan lagi berat badan..serta kekal sihat dan cergas.. harap-harap tercapai target aku nie.. hehehehehe~ 


23 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

good luck

shaFazie berkata...

chaiyokkk kak...pasti boleh..
akak bg email leh tak?

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

wah..nak follow..

Cik Puan Rara berkata...

wow ohsemnyaaa~ rara ni bila lah nk turun berat.huaaa~

aimi adilah berkata...

nk tiru menu akk lah =)

Khai♥Rin : anies berkata...

syabas2 chaiyok moon!

mala berkata...

cayalah!

Ain Noraini berkata...

banyak tu...
tetiba mcm jelezz la pulak..

Qhaifa Nur berkata...

saat ini yang Moon tunggu-tunggu..tahniah

Rapunzel Cikilolo berkata...

ehem...

moon diet ni nak kawen ke?

hehe.

fairus berkata...

TERBAIK.. YANG PENTING SIHAT..

CaDLyNN berkata...

meh sini berat tu sikit..kita nak naikkan berat. :)

btw..gudluck moon :)

AnneRaini berkata...

bagus moon. teruskan usaha..

BUNDA a.k.a KN berkata...

gud luck, teruskan usaha..

Telor Power berkata...

tahniah.... ada kemahuan,ada usaha....dapat la hasil yg di target

Ecah Ecot berkata...

wahhh..tahniahhh...berbaloi sbb usaha sendiri..rasa jerih payah nye..nanti bila dh dapat berat ideal baru kita rasa menghargai betapa susah nak hilangkan berat tu..keep up okey? :)

sudipVSsenduk berkata...

wa caya sama lu... teruskan, nnti akak tiru :)

amirnawawi berkata...

Arghhhh kak moon! kalau saya konform la tak dpt buat cenggini.. Tengok nasi sikit terus rasa kebulur sngt. Saya pun lam proses turun berat jugak, tapi tak pernah berjaya. makin naik adalah..haha

Syida Rasyidah berkata...

waaahhhh.... teruja baca :)

Hazmin Hamudin berkata...

Boleh try jugak ni. Mana tau boleh turun berat jugak.

Sylarius Yusof berkata...

Waaah.. Diet yang seimbang. Bagus, bagus. Tapi kena amalkan secara berterusan dan kerap la. Kalau tak konsisten, memang tak jadi apa la usaha untuk kurangkan berat badan tu. Hehe

alialisa berkata...

tips kawan saya, makan macam makanan orang susah..senang kurus.

betul sangat jangan membazir ke produk menguruskan badan nih.. sangat membazir..

salam perkenalan..

are_lin@yu berkata...

wahh truskan diet dah berjaya tu..