Jumaat, 9 Januari 2015

Persiapan Perkahwinan~Part 1-checklist

Assalamualaikum...

Apabila tahap kebosanan melanda kat opis..maka... tetiba laa datang mood rajin nak update blog yg suam-suam kuku ni kan.... 

ermmmm... bila jeling kalendar...ehhh, dah sebulan rupanya kitorang bertunang.. ada lagi 9 bulan nak prepare untuk majlis kawen...

dah 2 hari x banyak keje nak dibuat... maka...dari terbuang masa gitu je... ada baiknya moon baca review persiapan kahwin dari rakan2 blogger kan...

duk baca review pasal majlis nikah, baju nikah, doorgift, kad kahwin....

banyak juga tips dan idea yg dikongsikan... 

ohhhh....terima kasih banyak-banyak....sangat berguna untuk B2B mcm moon ni.... dapat laa moon cedok-cuit-tiru dan sebagainya...hehehe

untuk step pertama... pemilihan tarikh majlis.. encik tunang dah bincang dgn family beliau.. untuk bulan 10..
cuma terpulang pada pihak family moon utk tetapkan tarikh.. bila sebut bulan 10 dah set dalam kepala ni... nak tarikh mana..InsyaAllah... sedang berusaha tetapkan tarikh nikah & majlis pada tarikh lahir encik tunang.. Majlis bertandang je blom tetapkan date.. 

setakat ni dewan dah booking ikut tarikh yg moon minta.. alhamdulillah..tarikh tu available... 
thanks my sis.. Kak Long.. mujurlah ada adik beradik yg keje kat DBKL.. senang nak book dewan, dan sewa juga murah..sebab dapat harga staff...

Temanya.... dah pilih..dan encik tunang pun okay aje.... (majlis yg kat johor je blum pilih lagi..yg tu...biar dia decide sendiri nak tema apa..biar dia pilih warna kesukaan sendiri...hehe) 

Mak andam x yah pening2 dah... awal2 dah book Mak andam masa moon tunang..kekeke~ 

Katering- masih duk survey lagi..stakat ni sangat tertarik dengan Fieby'z Catering Enterprise
hmm yg ni kena bincang dgn mak dan ayah dulu..

Pelamin- opsss sory..mmg xde... just makan beradab je... (alhamdulillah, mak pun terpaksa laa setuju dgn permintaan anaknya ni... cuma permintaan mak..suruh buat 1 ruang utk bergambar..mini pelamin gitu) 

Photographer- dah tentu adik moon.. haha..jimat sangat ni... (itu pun kalau dia x jadi nak buat majlis kawen serentak laa..huhu..) 

Baju nikah, tudung & veil- beli siap aje nnt..xde nak tempah kot.. hmmm encik tunang aje nnt mungkin kena tempah baju melayu... 

Barang hantaran dah decide dgn encik tunang.. tinggal nak g beli jer.. x sabar nak shopping..hehehehe~ 

Kursus Kahwin- setel dah... nak cari balik kat mana simpan sijil..huk huk.... encik tunang pun setel-x perlu amek kursus kawen dah...

Doorgift- seperti biasa...suka DIY.. kena pilih salah satu ni...







yg ni plak antara pilihan doorgift utk family pihak lelaki...
Kad jemputan- walaupun lambat lg nak g tempah... tetap dah survey gak... encik tunang siap tanya...berkenan yg mana? haha... semuanya aku berkenan...dah semua cantik2 kan..huhuhu~


@Kata Hatiku Berbicara@

Nampak mcm over excited... tp....klu x fikir dan x rancang... kang kena sound plak dgn Mak dan Kak Long...sama mcm kes masa nak tunang "Ko ni nak tunang ke tidak?" 
haha... kali ni kena laa banyak bergerak sendiri... Rasa mcm nak g Nilai 3 jek esok...nak survey barang doorgift~ hehehe... 


Moga Allah permudahkan segala urusan kami. Aamiin ya Rabbal Alamin~

Update: 

Persiapan Perkahwinan-Part 2

Persiapan Perkahwinan-Part 3

Persiapan Perkahwinan-Part 4

Persiapan Perkahwinan-Part 5

Persiapan perkahwinan-Part 6

Ujian Saringan HIV

Kad Kahwin

Daftar Nikah-JAWI

Petunjuk Arah Majlis Kahwin




6 ulasan:

zazanizam berkata...

Alhamdulillah.. betul tu moon, kita kena survey awal2.. excited pun ada kan? hihihi. apapun, zaza doakan smoga urusan moon serta family dipermudahkan nanti.

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

Moga semua dipermudahkan kak.

thisni3zahata berkata...

Eh Moon..Seronok tau buat preparation kawin ni...kenangan sepanjang hayat..Part shooping & DIY goodie bag mmg best..hoho

AnneRaini berkata...

semoga dipermudahkan urusan moon.. kena plan dari sekrg sbb nnti alih2 dah bulan 10 dah. kejap je masa berlalu. lagipun pilih brg kawen ni bukan sesuka decide.. mesti nak kena compare pastu pilih yg terbaik..

Rapunzel Cikilolo berkata...

semoga dipermudahkan urusan.

aku dulu pakai yang macam no.1 tu je.

mardiana abu darin berkata...

Zaman diana dulu....bgk gula2 bubuh dlm.kotak telor je....huhuhu...ms tu z de goodies beg ni